Solarium

Så fungerar ett solarium

Solarier strålar ljus som påminner mycket om solljuset. Moderna solarium använder två olika ljuskällor – solarierör(långa rör) och H.P.A.-lampor. För att få ett kraftigare ljus – speciellt i ansiktet – använder man kortare solarierör mellan de vanliga solarierören.

sola solarium i solarier

Den ström som passerar mellan solarierören ger ett mycket kortvarigt och osynligt UV-C ljus i solarierörets gasblandning. UV-C ljuset stoppas av solarierörets glas. I solarieröret finns det ett pulver som omvandlar UV-C ljuset till ett synligt ljus och UV ljus. Den strörsta delen av energi finns i det område som ger UV-A ljus. Bara en ytterst liten del, ca. 0,7 – 1%, är UV-B ljus. Det handlar om att försöka påverka balansen mellan UV-A och UV-B genom att välja olika ljuspulverblandningar.

solarium-02.jpg

HPA-lamporna fungerar på samma sätt. De är mycket mindre än solarierören men har större effekt som oftast är runt 400 Watt. H.P.A-lamporna har inget ljuspulver utan de filtrerar bort de kortvågiga strålarna ex. UV-C. Därför skall H.P.A-lamporna alltid användas tillsammans med de skyddsfilter som finnas
i solariumet.

Det finns många olika typer/märken på solarierör och HPA-lampor.

Solarium modeller


I ett diagram över ett solarierör och/eller en HPA-lampa kan man se vilka egenskaper ett solarierör har och vilken egenskap solljuset har, när det träffar jordens yta. Ett sådant diagram har två axlar – ett vågrät och en lodrät. På den vågräta axeln anges ljusets våglängd som mäts i nanometer (nm). Ljusstyrkan, som mäts i watt per nanometer (W/nm), anges på den lodräta axeln. På kurvorna kan man se att solarier ger mindre effekt än solen på UV-B området och högre på UV-A området.

solarium

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>